Avatarism



"In Hinduism, persons with a depth a character and the capacity to defeat evil are blue-skinned. The creator has given the maximum of blue to nature (ie. the sky, oceans, rivers, and lakes) the deity who has the qualities of bravery and determination the ability to deal with difficult situations of stable mind and depth of character is represented as blue colored. Lord Krishna spent his life protecting humanity and destroying evil, hence he is colored blue."

Avatar är en film som kan analyseras från många olika aspekter. Jag tänkte fokusera på Avatars fantastiska symbolik och metafor. So Let´s do this!!

Det som gav mig starkats intryck var kolonialsiemens/imperialismens och kapitalismens roll i världen, otroligt nog verkar vi aldrig lära oss, historien bara upprepar sig gång på gång, men i andra former och uttryck. Det som beskådas i filmen är sådant som händer HÄR och NU varje dag. Stenen kunde likväl vara oljekällorna i regnskogen, uranet i Somalia eller diamanter i Sierra Leone, eller till och med Coca Cola fabrikerna i Indien som förorenats och trängt undan Indiens vattentillgångar ifrån befolkningen. Det finns en ständig pågående och rådande konflikt i världen där motspelarna är kapitalisterna (America, Väst, Transnationella företag) MOT humanisterna (The Navi´s, indianer och andra urinvånare, spiritualism, civila och vi revolutionärer).

The Navi´s (humaniserna) är medvetna om och lär oss att We are al equal parts of one whole, Everything is alive, love is the most powerful purifier of all, och att balans är nykeln till allt liv. Och där Pandora (Jorden) är en enad samarbetad enegri där varje människa är unik och har något att bidra med...men allt detta essentiella har vi på något sätt glömt. Det är en sak jag länge har funderat över, hur kan man kalla det västerländska samhället för civiliserat, och varför använder vi det som en ekonomisk/social och politisk måttstock? Vi i väst lever inget annat i en illusion. Det är vi i väst som lever ociviliserat, tappat greppet och förståndet kring det mesta, vi har destabiliserat naturtillgångar och samhällen. Vi lever ociviliserat för vi har vuxit ifrån våra mest essentiella egenskaper som våra instinkter och vår intuition.

EXEMPEL; Tsunamin. Vilka var det som först gick till flykt när tsunamin var på väg. Det var fåglarna, råttorna, elefanterna ...because they all knew. För de har alla olika infödda egenskaper som gör dom medvetna om allting runtomkring dem. Till och med Urbefolkningen i Andamanerna och Nikobarerna öarna utanför Thailand they also knew.... Trots att öarna helt spolades av tsunamin så dog inte en enda från dessa öar. Alla Överlevde, varför? De läste av naturens lagar och krafter, de såg att havet och himlen förändrades långt innan tsunamin bröt ut. De visste vad som väntade dom, de blev varnade och tog den enda tillflyktsvägen, att klättra upp för palmerna.

All typ av förstörelse (ekonomisk, social, psykologiskt, ekologisk etc.) är en form av terrorism. Så vi humanister, vi får aldrig sluta tro, kämpa, skrika, trotsa, älska, upplysa, kommunicera, reagera, göra motstånd. För annars skapar den destruktiva terrorn en kedjereaktion av våld som kommer sprida hatets och girighetens virus...så öppna det sjätte sinnet och det tredje ögat.

16 kommentarer:

  1. eye opener, tack så mycket!

    SvaraRadera
  2. Hej AILI!

    Jag har gett dig en award på min blogg.. så nu får du måoda! Jag vet, de e typ som ett kedjebrev. Men de kan ändå va nåt.

    SvaraRadera
  3. DÄÄR satte du d Haily, igen! cuz knowledge is your food sis!

    SvaraRadera
  4. Josefin Lindström18 februari 2010 kl. 10:45

    Eeehhh… Hur tänkte du nu??? Först tokdissar du en (i och för sig fånig) reklamfilm som uppenbart är en parodi och säger att den är ett bevis på ”strukturell rasism” bara för att du inte fattar bakgrunden. Sedan bestämmer du dig för att analysera Avatars ”fantastiska symbolik och metafor” och MISSAR att den är den mest rasistiska dynga som visats på länge. Några exempel som du valt att bortse från:

    Na’vi framställs som primitiva vildar som lever i klansamhällen styrda av en hövding och en shaman. Det råder inga tvivel om vilken hudfärg de har under allt det blåa; masaihalsband, östafrikanska smycken, dreadlocks, förgiftade pilar och svarta skådespelare i rollerna som Na’Vi.

    För att organisera sitt försvar mot de elaka invasionsstyrkorna behöver de hjälp – eftersom de är för dumma för att själva komma på att de ska jobba ihop.

    Hjälpen utifrån är – you knew it – en vit man! Tack vare den vita mannens överlägsna förmåga, både att organisera, att kriga och (märkligt nog) att kommunicera med Na’vis gud, lyckas de primitiva vildarna besegra de avancerade invasionsstyrkorna. Inget nytt under solen; vi har sett det förut både i Dansar med Vargar och Den siste Samurajen.

    Avatar är tusen gånger mer rasistisk än den töntiga reklamfilmen du dissar – rasismen är bara dold i ett flummigt täcke av back-to-nature-romantik. Den vite mannens messias-story – igen.

    Det här var bara rasse-vinkeln på filmen; då har jag inte ens tagit upp kvinnosynen (Dr Augusine som förvandlas från 60-årig människa till 20-årig Na’vi som går med magtröja och vickar på höften) eller synen på handikappade.

    Innan du "öppnar det tredje ögat" kanske du ska ta och öppna de två du har i huvudet. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

    SvaraRadera
  5. jag tycker att josefin ska vara tyst. Du har ju inte fattat något av det haily har skrivit verkar det som. det är en vit man som anses vara den goda, resten är ju idioter, precis som det är i riktiga världen, eller menar du att ALLA vita människor här på jorden också är kapitalister? Då är det du som är rasistisk.

    Rollerna i filmen spelas av svarta/indianer etc. för just de ÄR urbefolkningar här på jorden som är utsatta för dessa typiska händelser.
    Eller hade du tyckt att det var lika bra om det var amerikaner som bodde på pandora o några eritreaner hade kommit i ett stort rymdskepp och snott deras olja?

    Det är en stor skillnad på den där skitreklamen som borde bannlysas och på filmen eftersom det inte alls har samma bakgrund eller mening.

    Blir skit irriterad på folk som snackar som att dom vore proffesorer och dessutom känner att dom måste vara otrevliga för att få fram deras åsikt, finns ingen anledning, jävla idiot.

    SvaraRadera
  6. Yoooy en vit kvinna ska lära oss om hur filmen är samtidigt som hon legitimerar den öppna rasismen i ipren reklamen. Precis som den vita mannen skulle hjälpa stackars urbefolkningen så kommer du och ska förklara för oss hur det ligger till?

    Did I hurt your feelings massa?

    Mr Rashid Field

    SvaraRadera
  7. Josefin Lindström18 februari 2010 kl. 23:09

    Jo, vi som är adopterade från Korea brukar ju vara kritvita. Trist att mötas av sådana fördomar här.

    SvaraRadera
  8. Korean som använder race card haha. Borde göra en sketch om det. Sluta vara så hatisk och om du ska kritisera kom med konstruktiv kritik istället för att leka allan med dina personangrepp. Vem som helst kan leka ball bakom tangentbordet.

    Mr Rashid Field

    SvaraRadera
  9. Till; Josefin Lindström.

    jag tror du har missuppfattat hela min poäng, plus att jag också i början av inlägget säger att man kan analysera Avatar från många olika aspekter då jag väljer att ta fram det POLITISKA aspekten, men det verkar vara för svårt för dig att förstå.

    Här har du några boktips, och sen snackar vi okey!?

    Annika Arnebjörn - Grundkurs i globalisering
    Masoud kamali - Bortom vi och dom
    Masoud kamali - Integrationens svarta bok
    Vandana shiva - krig om vattnet
    Micheal moore - Korkade vita män
    Micheal moore - Lägg ner
    Philip Marfleetg - Refugges in a Global era
    Edward Said - Orientalism
    Ulrich beck - vad innebär globaliseringen, Missuppfattningar och möjliga politiska svar
    Paulina de los reyes - Maktens olika förklädnader

    Säg till om du vill ha fler =)


    (Tack Cookie, en strålande stjärna som fattat hela grejen, Rash du dödar broder)

    SvaraRadera
  10. haha, jag tycker faktiskt att koeraner brukar vara ganska vita. inte gula i alla fall. Men jag tar det som att du blev satt på plats jossan! ;)

    SvaraRadera
  11. Fantastisk blogg! Fortsätt syrran! Du tvingar oss att tänka efter och formulera våra tankar för att kunna ha en diskussion. Dessa ihärdiga haters vilja att hata på vad du än skriver hjälper oss att utvecklas, u know it! LOVE

    SvaraRadera
  12. aaa nu MÅSTE jag se filmen så jag vet vad ni pratar om o sen kommentera..

    SvaraRadera
  13. jag va tvungen att skriva ett ord..hur klarade jag skriva av det..för att skicka kommentaren..tur att jag behövde ej uttala ordet..

    SvaraRadera
  14. Alltid lika tung Haily! hahaha kommentarerna börjar se ut som chainsaw massacre haha!
    Nej men seriöst grymt analyserat Haily, folk borde få ögonen öppna för sjutton gubbar!

    KAPITALISM, BOMAYE!!!

    SvaraRadera
  15. Det här är exakt vad jag snackar om, helt sjukt imponerad hur du får fram allt så perfekt i ord. BIG UP!!!

    "så öppna det sjätte sinnet och det tredje ögat. " Keep oooon working towards freedom to the fullest/// GABOYO

    SvaraRadera
  16. Jag måste säga att din analys är prima:)
    Moe

    SvaraRadera